Når man tænker på den danske League of Legends-scene, så tænker man ofte på de professionelle spillere, og de hold, der klarer sig godt til LANs - men en af de store stemmer fra den danske scene er faktisk ikke primært spiller, men derimod kunstner. Gaming.dk havde fornøjelsen af at snakke med Skyen om lidt af hvert inden for League of Legends, esport og den kunst der følger med. 

Hej og velkommen til! Vil du præsentere dig selv kort?
Klart. Jeg hedder Tore-Emil Højris, sandsynligvis bedre kendt som TBSkyen. Jeg laver forskellige former for esports-relateret indhold, primært til League of Legends.
Hvor kommer dit alias fra, og er der en historie bag det?
Jeg begyndte min tid som internet-borger på tegnebordet.dk, et forum for tegnere, hvor jeg I min umådelige 13-årige modenhed og visdom tog navnet "Cloud_Strife". Den gruppe af venner, jeg fandt på siden, begyndte efterhånden at kalde mig Cloudy i stedet, hvilket blev til Skyen. Jeg tilføjede "TB" for TegneBordet både for at ære, hvor det kom fra, men også fordi på 99.999% af alle hjemmesider er "Skyen" taget allerede.
Det er også et nemt navn at huske, især på Twitter, som vi hører du bruger meget. Du deler meget dine meninger omkring ting, hvordan kan det være?
Well, twitter er jo en mikroblogging service, så det er praktisk talt hele sidens FORMÅL at dele meninger på den. Jeg er faktisk blevet en del mere forsigtig med at dele meninger tankeløst siden jeg er begyndt at få fans og followers, for det er ufatteligt nemt at blive misforstået med 140 tegn pr tweet.

Men jo, jeg er ekstremt aktiv på twitter. Det det bedste sted man kan interagere med spillerne og personlighederne uden for live events. Plus jeg elsker at snakke og diskutere ting.

Der er også det aspekt, at den bedste måde at være en del af et community på er aktivt at byde ind med sine perspektiver. Dvs. ikke bare "this sucks" og "this is great," men at engagere sig i, hvad der foregår, og hvad folk snakker om. Debatere hvad der sker, prøve konstruktivt at bevæge diskussionen fremad.

Apropos at bevæge diskussionen fremad, hvad er så din holdning til League of Legends som esport og den dækning, der er af det? Du følger meget med selv, men hvad er det bedste/værste ved den udvikling, der har været indenfor LoL på det seneste med interregionale regler, bøder til spillere, champion-udgivelser, worlds-hype osv. hvis der er noget af det, du vil dele din holdning om?
Jeg synes ikke det giver mening at lave en "best/worst" liste, for scenen er konstant i udvikling og dækningen lige så. LoLs tidlige dage var præget af diehard entusiaster, der ofrede søvn og egne penge på profitløst at jage interviews og lave dækning til et relativt lille publikum af lige så entusiastiske fans.

I forhold til dækningen/journalistikken omkring det, nu hvor LoL, ifølge Riot, er verdens største esport, er der sket en ganske almindelig Gold Rush, hvor folk af alle striber og kompetencer forsøger at finde noget at byde ind med. Det er hvad der sker hver gang en niche-interesse krydser over til mainstream.

Hvis jeg skal sætte fingeren på noget, der er "værst", er det, at det i sidste ende er en boble, som er nødt til at sprænge på ét eller andet tidspunkt. Vi har allerede set de første tegn på det, efter at onGamers mistede det meste af deres indtægtsgrundlag pga. en bortvisning fra /r/leagueoflegends.

Er der ellers nogle graverende fejl fra holdene eller Riot på det seneste, du synes, der bør nævnes?

Esports har en lang og vidunderlig historie med drama og kontroverser - det er, hvad der kommer af en sport, der i lang tid har levet på personligheder. Andy "Reginald" Dinhs seneste twitter-fight med Montecristo er et godt eksempel. Det er ikke noget nyt, men kommer nok til at forsvinde mere og mere med tiden, efterhånden som sponsorer kræver mere professionalisme til gengæld for deres penge.

Riot får en masse kritik for den måde, de håndterer deres regler på, hvilket ofte er fortjent. At SK måtte efterlade Incarnati0n derhjemme og tage til Worlds uden træner er for eksempel en ubehagelig situation, som Riot nok burde have taget højde for noget tidligere. Tror ikke der er nogen tvivl om, at Incarnati0n selv er ansvarlig for at han blev permanent banned fra League, men Riots kommunikation og koordination af deres professionelle regler er stadig noget umoden. Mange fans har stadig ikke tilgivet dem den tvungne rematch mellem Gambit og SK.

Tror det er noget, der vil blive mere stabilt og pålideligt efterhånden, som esporten udvikler sig. Det er vigtigt at huske, at den vestlige verden aldrig har set esport på den skala, vi ser det nu med League, og at League kun er i sin fjerde sæson. Det er en meget ung industri, det kommer til at tage tid at blive voksen.

For at nuancere det lidt, tror i sagen med SK, at de måske selv har lidt af skylden også, idet de vælger at samarbejde med en (omend dygtig) spiller, der er banned fra både spillet og officielt fra officielle events?
Både og. Man må forvente at en organisation, som SK vælger den træner, de mener bedst kan føre holdet til sejr, og grunden til at Riot lod ham komme til LCS-matches var, at de officielt ikke anerkendte trænere som en del af holdet, og derfor ikke havde nogen ret til at forhindre ham i at være backstage sammen med dem og arbejde med dem under spillet. Det ville være bizart at forvente, at SK følger en regel, der ikke eksisterer.

Hele sagen opstod, fordi Riot, i forbindelse med Worlds i år, valgte at anderkende trænere som del af holdet (bl.a. fordi den koreanske region gør det). Det er en af den slags regelændringer, der er NØDT til at komme efterhånden, som sporten vokser, men som uundgåeligt kommer til at skabe problemer for folk, hvis systemer ikke tager højde for den.

Riots timing på regelændringen var forfærdelig, både for SK og for Riots PR, men jo, SK må have vidst, at en spiller, der blev smidt ud af spillet for så forfærdelig opførsel, som Incarnati0n udviste, på ét eller andet tidspunkt ikke ville kunne være en officiel del af deres esports-hold.

Hvilke hold, tror du så vil klare sig bedst til Worlds, og vil der komme tegninger fra din side af nogle af de situationer, der med stor sandsynlighed vil opstå?
Er det for nemt bare at sige "koreanerne"? ;)

Spøg til side, jo, koreanerne kommer sandsynligvis til at klare sig bedst. Det kræver kun et par timer med OGN at se at de stadig er på et højere niveau end vi almindeligvis ser i NA/EU - især omkring vision-control halter vi stadig bagefter. X-faktoren er, hvor godt de koreanske hold kan tilpasse sig vores meget anderledes spillestil - plus det må forventes, at alle hold til turneringen vil bruge mere tid på at forberede strategier imod de koreanske favoritter end alle andre.

Jeg har forsigtige men høje håb for Alliance - "FOK YA DANMARK" og så videre - og selv stakkels Fnatic i dødsgruppe C kan vise tænder og banke sig vej ud af group stages. C9 har også sin bedste chance i år.

Finalen tror jeg ultimativt enten bliver Korea vs Korea eller Korea vs Kina igen, men de kampe jeg klart ser mest frem til, bliver NA mod EU og LMQ mod de koreanske og kinesiske hold.

Folk spørger mig tit om "tegner du en tegning/comic om X???" men jeg kan ikke love mere end, der KOMMER tegninger og comics om Worlds, og sandsynligvis nogle visuelle opsummeringer a la hvad jeg lavede sidste år.

Det er nok meget almindeligt for dem, der følger OGN, at synes, at de koreanske hold er et stykke foran i metaen. Men hvad med musik? Du har lavet en del tegninger, men her på det seneste har der også været musik fra din side, som eksempelvis The Baron Pit. Er det noget, du vil gøre mere fremover, eller er det også lidt som tegningerne, at de kommer når inspiration og tid er der?
Jeg har spillet musik i mange år, så det er ikke nyt for mig at lave det, men specifikt at lave League of Legends parodier havde ikke faldet mig ind før for nyligt. Men jo, det bliver nok mest når tid og inspiration kolliderer - selvom det da klart hjælper, hvis folk ser videoerne og køber sangene.
Der er nok en del, der vil glæde sig til at se, hvad du finder på i så fald. Og hvor er det bedst at følge dig og dine bestræbelser, hvis der sidder nogen derude, der er interesserede i at få opdateringer om dine forskellige værker?
Twitter er klart den bedste platform, hvis man vil høre fra mig - dér er jeg @tbskyen. Hvis man bare vil se de tegninger og videoer jeg producerer, er det nok smartere at bookmarke castercomix.com, hvor jeg poster det hele.

Hvis nogen skulle være interesserede i at støtte mig og de ting jeg laver kan de gøre det via Patreon. Der kan man støtte mig med et par kroner om måneden, og til gengæld får man adgang til skitser, tegninger og andre ting jeg ellers ikke poster offentligt!

Vi siger herfra tak til Skyen, og hvis nogen vil se den første af hans tegninger, der startede hans karriere med Caster Comix, kan den ses  her.
Et af hans nye nummre, The Baron Pit,  samt hans Najin-parodi på Pochahontas - Vindens Farver, kan høres herunder: