Asus
Anmeldelse

SteelSeries Siberia Raw Prism

Avatar for Redaktionen
Skrevet af: Redaktion
Anmeldelser | 8. april 2015, 09.40

At holde aftrækkeren i bund og se fjenderne falde om på stribe er en fantastisk følelse. Især hvis dette akkompagneres af en knivskarp lyd med masser af tryk på bassen. Typisk er den gode lydoplevelse forbeholdt gaming-headsets i den dyre ende, men det laver Steelseries om på med letvægts-headset SteelSeries Siberia Raw Prism. Et billigt alternativ med overraskende stor lyd. Læs med når Gaming.DK blæser trommehinderne ud for en billig skilling og skriver om det.

For den prisbevidste gamer
SteelSeries’ Siberia-serie er kendt af de fleste gamere, fra casual publikummet til den professionelle spiller. Siberia har i lang tid været ensbetydende med super lyd og en rigtig stor komfort, så de mange timer foran skærmen både var behagelig for det indre såvel som det ydre øre. Sidst testede vi SteelSeries Siberia V3 Prism, som fik stor ros for lyden såvel som komforten. V3 Prism kræver dog, at du hiver godt 1.000 kroner op ad lommen. Det er en god slat penge, og der er til mange fadbamser, McD-besøg, CS:GO skins eller hvad du nu ellers spenderer dine penge på. Derfor har vi kigget nærmere Siberia-seriens absolut billigste og letteste headset. For kun 399,- kan du nemlig erhverve dig det hvide headset, som SteelSeries selv beskriver med ord som ”slim” og ”lightweight”.

Let og luftigt
Det første du mærker er faktisk, at både slim og lightweight passer perfekt på Raw Prism. Det vejer ingenting sammenlignet med andre gaming-headsets undertegnede har haft siddende på kraniet igennem de sidste mange år. Med en kampvægt på lige under 200g, vejer det 10% til 20% mindre end, hvad du nok er vant til. Især hvis du har kvalitets-headset, der typisk vejer en kende mere. Trykket fra puderne og ydermere enormt blidt sammenlignet med V3 Prism og andre Siberia-headset.

Læs ogsåAnmeldelse af SteelSeries Siberia V3 Prism

Selve headsettet er lavet i hvidt plastik og kan justeres til selv det bredeste kranie. Ørepuderne er lavet af et gråt stofmateriale, der sikrer god åndbarhed. Komforten er faktisk rigtig høj. Primært fordi headsettet sidder meget let på hovedet og puderne sikrer, at dine ører ”ånder”. Der er ikke fornemmelse af, at dine ører er lukket inde i et vakuum, som med andre headsets. Det grå stofmateriale føles dog ikke så lækkert og blødt på ørene, som skin eller mere blødt stof ville. Men det har ikke været et direkte irritationsmoment.

Stilrent og/eller lavprisagtig
Udseendet kan virke enormt stilrent og nærmest Portal-agtigt, med de hvide rene linjer, grå detaljer og den lille ring af lys på hver side, hvor du selv kan justere farven. På anden side virker looket måske også en kende simpelt og lavprisagtigt. Det kommer lidt an på din smag.

Når du har headsettet i hænderne, er det let at mærke, at det nok ikke koster flere tusinde kroner. Plastikken knirker og knager, hvis du vrider headsettet lidt, og ”mute” knappen til den indbyggede mikrofon virker en kende plastikagtigt.

Mikrofonen selv sidder bygget ind i den venstre øremuffe. Den kan ikke trækkes ud og den bliver derfor nødt til at optage lyd fra hele rummet, når den nu ikke er tæt på munden. Det gør, at klik fra musen, tryk på tastaturet og andre aktiviteter, så som spisning eller folk i omgivelserne alt sammen kommer med i audio-inputtet via mikrofonen. Det er absolut ikke ønskværdigt. Mikrofonen er nok det svageste punkt på dette headset.

Lydlækkerier fra 20 til 17.000 Hz
Nok om komfort og stil. Lad os nu se nærmere på selve lyden. Ud over at hive headsettet rundt i diverse spil, har vi benyttet os af lydtests fra audiocheck.net (http://www.audiocheck.net/soundtests_headphones.php). Først testede vi bassen. Ifølge SteelSeries kan Raw Prism levere toner helt ned til 20 Hz, som også er den teoretiske nedre grænse for den menneskelige hørelse. Det passer fint med vores tests, og Raw Prism svinger langsomt og fint med på de helt lave toner. Derefter testede vi treble, altså de helt høje toner. Her skulle headsettet spille med på 20.000 Hz. Men da hverken mig eller de andre gamere, jeg omgiver mig med, kan høre så høje toner, må vi blot sige, at Raw Prism udsender en meget skinger tone ved omkring de 17.000 Hz. Ingen af os havde så perfekt en hørelse, at vi kunne høre højere toner end de 17.000, hverken på Raw Prism eller vores andre headsets.

Dårlig lydisolering
Vi testede også dynamic range, som er forskellen på den højeste lyd du kan høre og så den laveste. Dynamic range handler ikke så meget om selve lydkvaliteten, det siger mere om, hvor godt headsettet isolerer dig fra omgivelsernes lyde, noget som kan være vigtigt for en gamer, der sidder i åbne rum, til turneringer og LAN eller blot har en irriterende lillebror eller lillesøster, der larmer. Vi fandt en dynamic range på 42 decibel, hvilket ikke er dårligt, men heller ikke specielt imponerende. Raw Prisms stofmuffer til ørene er ikke specielt lydisolerende og headsettet sidder så let, at puderne ikke trykkes særlig hårdt ind til hovedet. Raw Prism er altså lavet til rolige omgivelser, og kan derfor ikke anbefales til LAN-parties eller andre støjende arrangementer.

Lydkvaliteten overrasker
Den sidste tekniske test satte de fysiske dele under pres. Ved billigt producerede headsets hører man ofte selve komponenterne rasle, hvis der spilles højt eller ved meget dybe bastoner. Her forventede vi faktisk, at Raw Prisms bilige pris ville vise sig i raslen eller en dårlig bass-gengivelse. Men overraskende nok bestod headsettet med topkarakter. Bassen gik fint igennem og lyden var helt som den skulle være, selv med fuld smæk på systemet.

… og overrasker igen!
Lad os komme til selve spillene. Det er jo her, at et headset skal vise sit værd. Raw Prism er lavet til både PC, Mac og PlayStation 4, og blev testet på alle tre platforme. På PC’en spillede jeg Battlefield 4 og Call of Duty: Advanced Warfighter. Begge spil har et solidt lyddesign, og især det skarpe skrald fra skud og den rungende bas fra eksplosioner giver gode indikationer om kvaliteten af lyden i headsettet. På PlayStation 4 stod den på Battlefield: Hardline samt en masse Driveclub, hvor sidstnævnte har ganske gode motorlyde, som også stiller krav til lydsystemet. Min Macbook Pro er ikke just en spillemaskine, så der brugte jeg headsettet til utallige timers skriverier og designarbejde godt akkompagneret af en lang række musikalske genrer fra Spotify.

Og lad mig sige det helt kort … jeg er blæst væk af lydkvaliteten i dette billige letvægtsheadset! Jeg er dybt imponeret af kvaliteten af lyden, dybden af bassen og detaljerigdommen. Eksplosionerne i Battlefield 4 og Hardline runger og brummer med overvældende fylde. Skudene knalder skarpt og aggressivt fra de hypermoderne maskingeværer i Call of Duty: Advanced Warfighter. På PlayStation 4 blev motorlydene fra millionbilerne vagt værdigt til live og den musikalske oplevelse var også rigtig fin.

Igennem det sidste halve år har jeg haft SteelSeries Siberia V3 Prism som mit primære headset og et gammelt– men hamrende godt og virkelig dyrt – Sennheiser til musikken. Raw Prism rammer på yderst overraskende vis næsten sammen niveau som de to headsets. Jeg sad med vilje og skiftede fra V3 Prism til Raw Prism. Og kvaliteten af lyden indikerede absolut ikke, at der er 600 kroners forskel på de to headsets.

Til sidst skal det nævnes, at Raw Prism selvfølgelig understøtter SteelSeries Engine 3-software, hvor du kan rode rundt med lydindstillingerne, så du kan sætte den til dine præferencer til specifikke spil.

Konklusion - Smæk for spareskillingerne
For den nette sum af 399 gode danske  kroner leverer SteelSeries Siberia Raw Prism uhørt godt lydkvalitet, der uden de store problemer måler sig med langt dyrere headsets. Den lave pris skinner dog igennem i det plastikagtige design, både i look og i feel. Især den indbyggede mikrofon er en skidt løsning, da den opfanger meget andet end lige din stemme. Men det meget lette headset er ganske komfortabelt, og sidder du i stille omgivelser og spiller, så er det faktisk en fantastisk god investering at smide små 400 kroner efter SteelSeries Siberia Raw Prism. 

gaming.dk vurdering
Det gode og det dårlige
  • Fantastisk lydkvalitet til prisen
  • Komfortabelt
  • Lav pris
  • Stilrent design
  • Indbygget mikrofon
  • Billigt plastik-feel

Flere anmeldelser